Photo by Nassim All on Unsplash

Plattformen Steam

Plattform
Plattform er produkter og tjenester. Plattformer har fordelen med at de kan inneholde mye og det skal være lett å finne det produktet du leter etter. Eksempler på plattformselskaper er Apple, Airbnb eller Uber. Apple er en plattform som selger produkter som musikk, apper og videoer. Mens Airbnb og Uber er plattformer som selger tjenester. Plattformen jeg har valgt å skrive om, er Steam.

Steam
Steam er en plattform der du kan selge spill, spille spill og chatte med venner. De selger også et produkt som heter Steamworks, som er en rekke verktøy som hjelpe deg med å utvikle ditt eget spill. Samtidig som de også selger produktet steam-kontrollen for å optimalisere spillopplevelsen på maskinen din.  Steam ble startet i 2003 av Valve som en plattform der de kunne selge spillene sine. Etter hvert utviklet det seg til at alle som ville kunne selge spillene sine der, om de er kjente aktører eller om det er en personen eller team som ville prøve lykken i spillbransjen.

Steam er en nettside, client og en app. Når du kommer inn kan du gå på butikken og velge mellom nesten 30 000 spill innenfor de fleste spill kategorier. Du kan spille alle spillene du kjøper og du kan chatte med vennene dine. Eller du kan finne folk fra hele verden som deler din interesse for dine favorittspill.

Fordelen med steam er at du kan laste det ned på datamaskinen din og da kan du spille alle spillene som du har kjøpt på steam. Noen bedrifter velger å utgi spillene på noen bestemte konsoller, da kan man risiker at noen spill du ønsker deg kommer ut på Nintendo konsoller mens andre kommer ut på xbox eller Playstation. De færreste har råd til å kjøpe 3 konsoller for å spille enkelte spill. Det steam gjør er å samle spill fra forskjellige konsoller og gjør det mulig å spille dem på en plattform, datamaskinen.

Photo by Ryan Quintal on Unsplash

Aktører og transaksjonskostnader
Kundene til steam er spillerne som bruker steam til å kjøpe spill, men det er også utviklerne som bruker steam for å selge spillene sine. Steam samler mange spill som er delt over flere konsoller til en plattform, og dermed allerede der har de sunket transaksjonskostnaden ved at man ikke trenger å måtte bestemme seg for hvilken konsoll man skal kjøpe.  

«Transaksjonskostnader refererer til de ressursene vi benytter oss av for å finne frem til og gjøre det beste valget når vi skal kjøpe et produkt eller en tjeneste.»
– Kjetil Sander

Steam senker transaksjonskostnadene ved at man har en plattform og man kan bruke samme plattform til å finne, kjøpe og spille spill.

Transaksjonskostnader

 1. Søkskostnad
  • Tiden du bruker for å finnne de mest aktuelle alternativene. På Steam kan man søke etter navn hvis du har et bestemt spill du ser etter. Hvis ikke har de mange filter, der du har alternativer og krysser av det som passer for deg. De viser deg hva dine venner har spilt mest av, samtidig som de har anmeldelser, bestselgere, nylig utgitt eller spesielle tilbud.
 2. Informasjonskostnad
  • Tiden du bruker for å samle inn den aktuell infromasjon til hvert alternativt. Hvis du finner et spill på Steam du syns virker interessant kan du trykke på spillet og du får opp, en trailer av spillet, en kort forklaring av hva spillet handler om, utvikler, kategorier og anmeldelser.
 3. Forhandlingskostnad
  • Her forhandler du om pris, leveranse eller tillegstjenester. Dette kan du ikke gjøre på Steam, her er det en pris og du får tilgang til spille med en gang det er kjøpt. Men hvis du er usikker, kan du legge dem til i ønskelisten din og da får du en e-post hvis noen av spillene du har i ønskelisten din kommer på salg.
 4. Beslutningskostnad
  • Etter å ha sett på alle alternativene er det på tide å ta beslutningen. Om du vil kjøpe noen av spillene, eller kanskje alle. Eller om du vil legge dem til ønskelisten din.
 5. Evalueringskostnad
  • Etter at spillet er kjøpt er det på tide å prøvde det for å se om det var sånn du trodde det kom til å være.
 6. Tvangskostnad
  • Dette kommer om kjøper og selger er uenige om produktet og man må begynne prosessen på nytt.

Kilde:
Krokan, Arne. 2019. Nettverksøkonomi – Digitale tjenester og sosiale mediers økonomi. Cappellen Damm Akademisk. Oslo.
https://unsplash.com/

2 thoughts on “Plattformen Steam

 1. Veldig fint skrevet om en plattform jeg ikke var så kjent med på forhånd. Føler at jeg har fått endel ny kunnskap gjennom dette innlegget. Synes du forklarer punktene fint nedover i teksten, og deler den opp bra med mellomtitler. Veldig fint at du også har fått med ett bilde i teksten slik at det blir fint med luft i den. Bra jobbet!

 2. Spennende plattform du har valgt, innlegget er oversiktlig og har en god flyt når man leser det. Syns kanskje du kunne skrevet litt mer om de forskjellige typene transaksjonskostnader, og hvis man skal være veldig streng er det ett par skrivefeil her og der. Men alt i alt ett veldig godt innlegg som var spennende å lese!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *