Photo by Tim Foster on Unsplash

Filterbobler og Ekkokammere – Politikk og Spill

Filterboble
Filterbobla er når en algoritme sorterer ut den infoformasjon en person ofte søker på basert på informasjon om brukeren. Det har blitt vanlig at bedrifter bruker innsamlet informasjon, som kjønn, alder, tidligere søk til å skreddersy tjenester til brukerens personlige preferanse.
Resultatet av dette er at når vi søker om en sak får vi flere og flere søkeresultater som bekrefter synspunktet vårt, og vi slutter å lese informasjon om ikke stemmer med vårt synspunkt. Etter hvert blir vi stengt inne i en egen boble med likesinnede.

Ekkokammer
Når man blir utsatt for samme meninger og informasjon uten diskusjon fra noen med en annen mening, blir meninger forsterket innen en gruppe eller medium. Dette blir kalt et ekkokammer. Når man blir utsatt for de samme meningene og informasjon kan dette skape en følelse av at det du mener er det eneste som er sant, og du blir uvillig til å høre på andres meninger. Dette skaper igjen et stort skille mellom de med ulike meninger, dette kan også gi muligheten til å spre usann informasjon, eller til å skape ekstremister.

 Photo by Ross Sneddon on Unsplash

Konsekvenser i valg
Når man blir servert bare en type informasjon blir det fort den eneste sannheten, og man kan bli lurt til å gjøre ting uten å tenke over det til den grad man burde. Filterboble kan brukes til å sende informasjon som handler om en ting og bare den gode eller onde siden, ingenting av begge eller det inni mellom. Det va dette Cambridge Analytica gjorde i 2016 under Trumps presidentvalg. Cambridge Analytica brukte data fra Facebook til å lage reklame for å manipulere velgere til å stemme på Trump.

Konsekvenser i spillindustrien
I et ekkokammer kan det fort komme falske nyheter og det er ofte ingen eller få som tør, eller kommer gjennom med fakta eller meninger som ikke stemmer med flertallet. Dette kan skje alle steder, det er ikke bare i politikken. Dette skjer også i spillbransjen. Når du får et nytt favorittspill er det sjeldent at du går på sider eller forumer der de snakker negativt om spillet ditt. Eller motsatt, hvis du spiller et spill du ikke likte, da vil du finne andre som ikke likte det for å bekrefte meningene dine. En side der mange ofte går, er Reddit. På Reddit kan man finne forumer til alt. De har et system med at man kan stemmet på den kommentaren man liker best, da er det klart at de kommentarene som flertallet er enige med kommer høyest opp. Og blir mest lest og det er de kommentarene nye lesere kommer og ser. Dermed blir de mest populære kommentarene de mest leste og det som setter standarden for hva som er greit å mene i det forumet.

Kilder:
Natasha Lomas. Facebook data misuse and voter manipulation back in the frame with latest Cambridge Analytica leaks. skrevet: 6. Januar 2020
https://techcrunch.com/2020/01/06/facebook-data-misuse-and-voter-manipulation-back-in-the-frame-with-latest-cambridge-analytica-leaks/
Slik påvirkes du av «ekkokammer-effekten». skrevet: 19. Desember. 2016
https://link.no/ekkokammer/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *