Photo by Terry on Unsplash

Blokkjede – Fordeler og Ulemper

Kryptografi
Informasjonen blir «låst» og kan ikke «låses» opp før du har riktig nøkkel.

Hva er blokkjede
Blokkjede er en database fordelt utover forskjellige datamaskiner. I blokkjeder er informasjonen fordelt på forskjellige blokker, hver blokk har informasjon om datainnholdet, og hver blokk har en egen hash. En hash er et fingeravtrykk eller signatur, og hver blokk inneholder en egen hash og den tidligere blokken sin hash. Altså hver blokk viser til hvilken blokk som kommer før den.
Alle som har del i denne kjeden får beskjed når det blir gjort endringer eller lagt til nye informasjon. I en blokkjede må alle aktørene godkjenne før en ny blokk blir lagt til i kjeden. For at du skal kunne forandre informasjon må minimum 51% av alle nodene godkjenne før den anses som verifisert. Så for å hacke informasjon må du hacke mer enn 51% av nodene og det er nesten umulig.
Blokkjede er basert på kryptigrafi så men trenger ikke å ha tillit til en person, man må bare stole på kryptografien. Det er mye snakk om blokkjede innenfor økonomien, men blokkene kan inneholde hva som helst så lenge det er digitalisert.

«Mens denne økonomien erstattet de tradisjonelle ansikt-til-ansikt transaksjonene med digitale mellommenn, vil blokkjedeteknologien utfordre hele ideen om mellommenn som skal tjene på transaksjoner»

MIT
Photo by Esther Jiao on Unsplash

Hvordan å bruke blokkjede i Norge

Fordeler
Når er pasient blir behandlet på sykehuset er det mange som kunne hatt nytte av det som skjer der, et eksempel er pasienten, eller fastlegen til pasienten samt sykehuset. Hvis pasienten hadde hatt tilgang til den informasjonen kunne pasienten lett vis informasjonen videre i tilfelle de ender opp på et annet sykehus eller til en annen lege. Ved hjelp av blokkjedeteknologien kan pasienten ha tilgang til infromasjonen uten at det er fare for at den forsvinner på veien.

Ulemper
Når man gjør det mulig å sende penger uten at det går gjennom en tredjepart gjør man det lettere å holde transaksjonen unna det offentlige. Dermed ligger det mange muligheter til å anonymisere en straffbar transaksjon.

Kilder
https://unsplash.com

One thought on “Blokkjede – Fordeler og Ulemper

  1. Hei! Bra jobbet. Du har forklart hva blokkjede er. Du bruker også bilder og kilder som er veldig lurt å gjøre, det gjør det nemlig mer spennende for leser å følge med på 🙂 Fint at du har tatt med et sitat, det gjør innlegget mer troverdig. Til neste gang hadde det vørt fint å se at du har skrevet en del mer. Det er viktig i et innlegg at du har ca 2-5 min lesetid, da kvaliteten på innlegget har mye å si for å bli synlig i Google. Du har skrevet om fordeler og ulemper, men det er dessverre for kort for å holde nivået til et godt blogginnlegg. Så til neste gang ville jeg anbefalt å brukt mer tid på skrivingen. Ellers bra jobbet 🙂 Lykke til videre. -Emeline

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *