Refleksjon

Kunstig Intelligens  

Jeg har ikke sett «Terminator» filmene og har ikke vært bekymret over at robotene skal ta over for menneskene. Jeg har dessverre ikke satt meg mye inn i kunstig intelligens området. Det har vært velig spennende å lære om kunstig intelligens men samtidig har det vært skremmende. Ikke bare å lære mer om muligheten AI kan bringe, men også hvor langt vi har kommet. Etter at jeg har lært mer om dette temaet har jeg lest mer om hvor mye av oppgaver som mennesker vanligvis gjorde som blir erstattet av maskinarbeid. Jeg har pleid å tenke at jeg er trygg for denne utviklingen, jeg skal inn i en mer kreativ bransje. Her kan ikke maskinene overta. Men så hadde vi en gjesteforeleser som fortalte at nå kan maskiner lage kunst, og at de mer kreative yrkene er ikke lengre trygge. Samfunnet har lyst til å fokusere på kunstig intelligens, de vil at teknologien skal overta jobber for at det skal bli rimeligere og mer effektivt.

Filterboble og ekkokammer

Jeg var til en viss grad kjent med ekkokammer, at man bare leser informasjon og meninger som stemmer overens med dine egne. Jeg har tatt meg selv i et par ganger å hoppe over artikler som handler om noe som ikke stemmer overens med mine meninger.

Filterboble var et nytt begrep for meg, at algoritmer som basert på informasjon om brukeren sorterer informasjonen brukeren søker etter på en nettside.

Filterboble og ekkokakker er farlig for samfunnet, det er på den måten ekstremister blir til. De har en mening og de begynner å søke mer informasjon og personer med samme mening og de ender opp med å bare høre informasjon og meninger som stemmer med de meningene de allerede har. Ingen tilfører noe nytt eller sier imot. Enten fordi ingen er imot eller fordi de som er imot er redde for å bli utstøtt eller ikke blir hørt.

Photo by Carl Heyerdahl on Unsplash

3d printer

Jeg trodde 3D-printing kunne brukes til å lage enkle ting, små deler med få detaljer, som en spiker. Siden 3D-printing har vært noe som ikke har angått meg, så har jeg ikke satt meg helt inn i det. Da jeg begynte på digital markedsføring fikk vi en del informasjon om 3D-printing og jeg fikk endelig se hvor lang det er kommet og hvor stor betydning det har for samfunnet vi lever i. Jeg trodde 3D-printing bare ble brukt til å lage små reservedeler hvis man trengte erstatning, en spiker eller en skrue. Men i en forelesning fortalte foreleseren at nå har restauranter begynt å servere mat som er 3D-printet. Noe som kommer til å ha stor betydning i framtiden siden vi allerede begynner å gå tom for matressurser. Noe som jeg syns var veldig fascinerende var da jeg lærte at 3D-printing kan bli brukt til å 3D-printe organer og hud. (Bartlett, 2013) Dette kommer til å hjelpe i framtiden fordi det er allerede lange ventelister over pasienter som trenger nye organer. Tenk om man kunne 3D-printe et nytt organ til en som trengte det uten å måtte vente på en frisk person skulle dø i en ulykke. De har også prøvd å 3D-printe Jeg husker en episode jeg så av NCIS: Los Angeles, da var det en person som 3D-printet en pistol hjemme hos seg og fikk den gjennom en metalldetektor siden den var laget av plastikk. Tenk hvor skummelt det er at man kan lage et våpen av plastikk å ta den med overalt, nå vet ikke jeg hvor effektiv en kule laget av plastikk er i forhold til de andre. Men det burde fortsatt kunne skade en person. Hvis 3D-printing blir vanlig at alle har det, hvordan skal man da kunne finne de som bruker den til å lage våpen? I dagens samfunn er det plastikk i nesten alt vi har med oss i hverdagen, det blir nesten umulig å lage teknologi som kan finne en 3D-printet pistol i alt den plastikken vi omringer oss med.

One thought on “Refleksjon

  1. Det virker som du har lært utrolig mye i denne første delen av kurset! Så spennende å lese dine refleksjoner rundt temaene dere har vært igjennom.

    Masse lykke til videre i neste del av kurset:D

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *